Nieuwe Dumpsters vinden om te diven

Vaak genoeg krijg ik e-mails van mensen die graag willen dumpster diven maar niet weten hoe ze moeten beginnen. Of van personen die al wel ervaring hebben maar moeite hebben om de juiste hotspots te vinden. Speciaal voor hen is er een kaart waar je veel bins kan vinden.

Om zelf een nieuwe bin toe te voegen, hoef je alleen maar om "add dumpster" te klikken en de benodigde info toe te voegen. Maar hoe vind je nu een nieuwe bin? Heel simpel, door te observeren. Je moet gewoon regelmatig langs winkelstraten rijden en kijken wanneer de bins buiten staan. Er zijn altijd 1 of 2 vaste dagen in de week dat ze gewoon buiten staan. Soms is dat voor de winkel, maar vaker gewoon achter de winkel.

In Amsterdam zijn er bovendien veel nieuwe "hippe" winkels (Marqt, Stach). Deze hebben hun bins overdag gewoon buiten de deur staan. Daarnaast heb je ook altijd nog de verschillende dag- of weekmarkten waar je langs kan gaan. Hoe je daar eten kan vinden hangt wel erg af van de markt. Hoe dan ook, sla je slag met deze kaart en voeg nieuwe ontdekkingen toe.

Gratis Eten winkel

Een van de ideeën die ik al jaren heb is om iets te doen met gratis eten en een pop-up winkel annex restaurant. Er staan genoeg winkelpanden leeg om gratis de beschikking te krijgen over een leegstaand pand in een drukke winkelstraat. In die winkel kan dan weggegooid eten gratis weggeven worden. Net als in een weggeefwinkel, maar dan voor eten. Dit eten kan uit de vuilnisbak komen, maar het werkt natuurlijk net zo goed als je een overeenkomsten maakt met een aantal winkeliers die liever niets weggooien.

Zo zie ik het voor me dat zelfs restaurants hieraan mee willen doen, of verzorgingstehuizen, waar je elke dag langs kan komen om het eten te verzamelen (vaak nog gewoon in verpakking). De winkel zou volledig gedraaid worden door vrijwilligers en elke dag zou je een aantal mensen hebben die een ronde doen langs de diverse locaties waarmee afspraken zijn gemaakt om overgebleven eten op te halen.

Het idee is niet nieuw. Er zijn altijd wel mensen geweest die afspraken maken met winkeliers om overgebleven voedsel mee te nemen (zie hier een aantal goede initiatieven). Maar wat een project als deze zo interessant zou maken is de presentatie ervan: midden in een winkelstraat is er een gratis eten winkel met eten dat anders weggegooid zou zijn.

Natuurlijk zie ik ook wel bezwaren. Zo zijn er in mijn buurt in Bos en Lommer genoeg hele goedkope groentewinkels waar het eten wat je kan kopen soms dezelfde kwaliteit heeft als wat je in de afvalbakken kan vinden. En het is natuurlijk niet leuk voor hen als je klanten bij ze weghaalt met gratis eten. Maar dat kan bijvoorbeeld weer opgelost worden als de gratis eten winkel een pop-up kenmerk heeft, en dat het vaak niet langer dan een week op dezelfde locatie zal staan.

Dat is dus het idee. Ik ben benieuwd of er iemand is die hier iets mee wilt doen. Als zoiets als dit je wat lijkt, neem contact met me op of ga gewoon aan de slag en doe het.

(update: net nadat ik dit schreef zie ik dat Taste Before You Waste in Amsterdam Oost elke woensdag een gratis mini-market organiseert, check!)

Dumpster Diving met Tegenlicht

Dumpster Diving met tegenlicht

Zo tegen het einde van mijn carrière als Dumpster Diver werd ik door VPRO Tegenlicht gevraagd voor een reportage. Om eerlijk te zijn, ik deed het Dumpster Diving niet zo heel veel meer, maar omdat ik juist op dat moment ook een verzoek kreeg voor een dumpster diving workshop, heb ik toch maar ja gezegd. Want een Dumpster Dive workshop op t.v. is natuurlijk best leuk.

Het resultaat was best aardig. We gingen langs een aantal vaste plekken van mij in Amsterdam West. Maar helaas vonden we niet zo heel veel. Tot ik het idee kreeg om bij een bak langs te gaan die ik wel kende maar nog nooit onderzocht had. Die zat dus helemaal vol met allerlei luxe producten.

Het stukje over het Dumpster Diving duurt bijna vier minuten en geeft een leuk beeld over hoe je kan dumpster diven, alsook de beweegredenen erachter. Bekijk het resultaat.

Restival - Afval Festival

Een festival dat gebruik maakt van overgebleven materiaal en eten van andere festivals. Dat is in het kort waar Restival op neer komt. "We willen met dit jaarlijks terugkerend evenement op een alternatieve wijze aandacht vragen voor de berg eten en drinken, maar ook deco en afval, die we telkens maar weer klakkeloos weggooien."

Er wordt veel (vaak ongewild) weggegooid en daar vragen wij op een ludieke manier aandacht voor. Bezoekers van festivals maar ook bouwers en organisatoren zijn onze doelgroep. We kiezen voor een andere festival vorm; vernieuwend door sfeer. Geen grote merken, geen grote DJ namen. Biologisch en natuurlijk.

Het festival is kleinschalig van opzet en vindt plaats zaterdag 21 september 2013 in Amsterdam. "Restival maakt bewuste keuzes en probeert afval te reduceren. Elektriciteit te besparen. En met zoveel mogelijk resten een mooi feest te maken." Wat het eten betreft belooft "De MEGA (VR)Eetfabriek Super-resti-burger-kaasfondue-kraam" van de Eetfabriek wel wat lekkers natuurlijk.

Lees meer: 

Gratis eten

Dumpster Diving is uiteraard ook een manier om aan gratis eten te komen. Leef je op een strikt budget, dan kan dumpster diving een geweldige uitkomst zijn. Het is niet de enige manier om aan eten te komen zonder geld. Je kan ook jutten op het land of om eten vragen.

Recyclen is een andere manier. Je vraag dan om het eten bij de markt, winkel of restaurant dat anders weggegooid zou worden. Dit kan heel goed werken. Op Geldloos.nl vind je een heel artikel over hoe je aan gratis eten kan komen.

Dumpster Diving met RTL Boulevard

robino dumpster diving amsterdam

Ha, dat was een feest. Ik kreeg een e-mail van RTL Boulevard of ze met mij mee mochten om te dumpster diven. Nu neem ik niet meteen iedereen op sleeptouw maar deze kans wilde ik niet laten liggen. Ik ken het programma namelijk vooral van de presentatoren die praten over koningen en prinsen. Dus het leek me wel een leuke ervaring om ook eens in dat programma te komen.

Het resultaat was uiteindelijk best geinig geworden. Uiteraard was het een kort itempje maar de presentatie ervan was leuk om te zien. Je ziet mij door enkele vuilnisbakken graaien in Oud-west in Amsterdam, en ook op de markt. Daar wordt echt heel veel weggegooid. Meer dan wat ik voor zo'n honderd mensen zou kunnen koken op een dag.

Er was ook aandacht voor onze Dumpsterdam Duurzame Catering Koken met Afval. Daar praatten de presentatoren eventjes op door na het item. Vervolgens pakte een van de mensen achter de desk een voor een de groenten uit een tas die ik ze had meegegeven. Dat was vooral leuk omdat de presentratice een courgette eruit haalde en het een komkommer noemde... Tijd voor een paar kooklessen daar.

Is dat een zwerver? Dumpster diven met Robin

Het blijft leuk om mensen voor het eerst kennis te laten maken met Dumpster Diving... De reacties om te zien wat je zoal kan vinden zijn fantastisch. Een groep media-studenten aan de Universiteit van Amsterdam wilde graag met mij op pad om te zien hoe het nou is om met je handen door een afvalbak te graaien.

Het leukste verhaal ging over zijn geldloze periode waarin hij wandelde door heel Nederland en op een zekere dag in een klein dorp aankwam. Hij zag een perfecte vuilnisbak om zijn gatherer behoeftes te vervullen(ook al had hij die dag niks nodig) en kon het niet laten om een kijkje te nemen. De plaatselijke bevolking had nog nooit zo’n tafereel mogen aanschouwen en bleef verbaasd staan kijken. Vervolgens kwam er als klap op de vuurpijl ook nog een groep gereformeerde schoolkinderen langs waarvan één verbaasd vroeg “Is dit nou een zwerver?”.

Lees het verslag verder op hun website Leve de crisis. De video vind je hier.

Voedselverspilling zoekt creativiteit

"Voedselverspilling zoekt creativiteit", zo dacht een aantal kunstenaars in Brooklyn, New York ook. Zij ontwikkelden een speciale fiets (zie de foto) die langs restaurants en winkels gaat om hun composteerbare afval op te halen. Ze zijn nu nog op zoek naar een plek om de compost ook daadwerkelijk te kunnen vergisten... Maar de fiets ziet er alvast goed uit.

Dumpsterdam Catering: Koken Met Afval

dumpster diving robino dumpsterdam catering

Met Dumpsterdam Duurzame Catering Koken Met Afval krijg je het meest duurzame eten wat je maar kunt voorstellen: eten uit de afvalbak. Maar dan heerlijk klaargemaakt en lekker schoon. Dit is eten met de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk: je eet wat anders gewoon weggegooid zou worden.

Gegarandeerd lekker en heerlijk confronterend

Organiseer je een festival over duurzaamheid, of wil je eens "iets anders"? Organiseer je een congres of discussie-avond over voedselverspilling? Doe eens gek en neem contact op met Dumpsterdam voor een onvergetelijke ervaring. Uiteraard is volledig biologisch ook mogelijk (er wordt genoeg weggegooid....) en we koken vegetarisch of zelfs veganistisch. Referenties op aanvraag.

update Na een aantal succesvolle events hebben we besloten deze activiteit te staken. Gelukkig is er een andere organisatie die nog wel catering doet met eten dat anders weggegooid zou worden.

Zo Maar Een Dumpster Diving Dag

Minimaal eens per week ga ik wel eens op pad. Voor elke dag heb ik wel een andere route. Meestal ga ik overdag. Deze foto's zijn genomen op een mooie zonnige dag in mei 2012.

Pages