Gratis Eten winkel

Een van de ideeën die ik al jaren heb is om iets te doen met gratis eten en een pop-up winkel annex restaurant. Er staan genoeg winkelpanden leeg om gratis de beschikking te krijgen over een leegstaand pand in een drukke winkelstraat. In die winkel kan dan weggegooid eten gratis weggeven worden. Net als in een weggeefwinkel, maar dan voor eten. Dit eten kan uit de vuilnisbak komen, maar het werkt natuurlijk net zo goed als je een overeenkomsten maakt met een aantal winkeliers die liever niets weggooien.

Zo zie ik het voor me dat zelfs restaurants hieraan mee willen doen, of verzorgingstehuizen, waar je elke dag langs kan komen om het eten te verzamelen (vaak nog gewoon in verpakking). De winkel zou volledig gedraaid worden door vrijwilligers en elke dag zou je een aantal mensen hebben die een ronde doen langs de diverse locaties waarmee afspraken zijn gemaakt om overgebleven eten op te halen.

Het idee is niet nieuw. Er zijn altijd wel mensen geweest die afspraken maken met winkeliers om overgebleven voedsel mee te nemen (zie hier een aantal goede initiatieven). Maar wat een project als deze zo interessant zou maken is de presentatie ervan: midden in een winkelstraat is er een gratis eten winkel met eten dat anders weggegooid zou zijn.

Natuurlijk zie ik ook wel bezwaren. Zo zijn er in mijn buurt in Bos en Lommer genoeg hele goedkope groentewinkels waar het eten wat je kan kopen soms dezelfde kwaliteit heeft als wat je in de afvalbakken kan vinden. En het is natuurlijk niet leuk voor hen als je klanten bij ze weghaalt met gratis eten. Maar dat kan bijvoorbeeld weer opgelost worden als de gratis eten winkel een pop-up kenmerk heeft, en dat het vaak niet langer dan een week op dezelfde locatie zal staan.

Dat is dus het idee. Ik ben benieuwd of er iemand is die hier iets mee wilt doen. Als zoiets als dit je wat lijkt, neem contact met me op of ga gewoon aan de slag en doe het.

(update: net nadat ik dit schreef zie ik dat Taste Before You Waste in Amsterdam Oost elke woensdag een gratis mini-market organiseert, check!)

Comments

Goed idee, gelijk dan met vrijwilligers runnen, die op de wachtlijst van de voedselbank staan.

Een weggeefwinkel zou kunnen als het pand gesubsidieerd is en door vrijwilligers gerund wordt. Haalbaarder lijkt het me om in bestaande supermarkten een weggeef-hoek te maken. Net als de "vervormde-groente-hoek" in Franse en Belgische supermarkten een goed idee.

Aangezien het snel naar de afnemers moet lijkt me een integratie in een bestaande winkel het beste!

Maar bespaar tips op opzegsite:
www.sepastop.eu/nl-nl