Links

Too Good To Go

Via de app 'Too Good To Go' kun je voor een klein bedrag eten kopen dat anders weggegooid zou worden. In Amsterdam werken al tientallen winkels, restaurants en hotels mee.

Een afgekeurd frietje is nog prima veevoer

Een nieuw initiatief van voedselbedrijven moet ervoor zorgen dat minder voedsel zomaar weggegooid wordt. In dit artikel wordt het initiatief geillustreerd en toegelicht vanuit het perspectief van McDonald's. Grappig genoeg heb ik hier zelf ook wel eens gedumpsterdived. Inderdaad: enorme hoeveelheden BigMacs en hamburgers kon je hier met gemak vinden, opeengestapeld in kratten. Uiteraard nog 100% o.k. om te eten.

Gleaners’ Kitchen

The Gleaners’ Kitchen is an underground restaurant and grocery store of sorts based in Somerville, MA. We turn waste into wealth by making fresh, wholesome meals from food that others thought was garbage.

Het eten ligt voor het oprapen

Vandaag in gesprek met de eindeloos creatieve Nichon en vriend Sven: zij zagen dat voedsel vaak in de afvalbak belandt, en organiseren een diner voor de Call to Action op zaterdag 4 oktober van de buit van een goede strooptocht langs dumpsters in Amsterdam.

Afval: we kúnnen het opruimen

Ons afval dreigt ons te verstikken. Zelfs de mooiste plekjes op aarde zijn bezaaid met plastic. Gelukkig nemen wereldwijd mensen initiatieven om de afvalberg te verminderen.

Een vuilnisbak is eigenlijk gewoon een winkelwagentje

Nederlanders gooien gigantische hoeveelheden prima voedsel weg - ruim genoeg om van te leven. Een dagje shoppen in vuilnisbakken in West.

De harde feiten over voedselverspilling

Per jaar wordt er wereldwijd 1.300.000 ton voedsel verspild, dat is bijna één derde van de wereldproductie. Hoe kan het nou dat met een groeiende wereldbevolking, snel groeiende vraag naar voedsel, en de stijgende voedselprijzen er nog zo veel voedsel wordt verspild?

Klokhuis

Tegenover mij in de trein observeert

een bejaarde dame aandachtig

hoe ik mijn appel eet.

„Dat zie je niet vaak meer”, zegt ze opeens, wijzend naar het afgekloven klokhuis. Voordat ik kan vragen wat ze bedoelt, geeft ze het antwoord:

„Je kan wel zien dat u de oorlog hebt meegemaakt.”

Pauluskerk kookt tegen de verspilling

In de Rotterdamse Pauluskerk wordt vanaf 15 oktober 38 uur gekookt tegen de verspilling van voedsel, maar ook omdat steeds meer mensen niet te eten hebben. Kinderen die mee-eten wordt gevraagd hun bord leeg te eten, want niks van wat er in 38 uur wordt gemaakt, wordt weggegooid, verzekert Dick Couvée van de Pauluskerk.

'Voedselverspilling gezamenlijk terugdringen'

Tristram Stuart zou een presentatie geven in Wageningen, maar studenten hadden zo veel vragen voor de beroemde campagnevoerder tegen voedselverspilling, dat de lezing uitliep op een gezellige en leerzame conversatie.

Zie ook:
Lunch van 'afval' voor honderden studenten

Een curry van pompoenen die te klein waren voor de verkoop, en bloemkolen, brocolli's en courgettes waar een plekje op zat. En een ovenschotel van aardappelen, spitskool en prei. Die maaltijden zijn op zondag 29 september geserveerd aan meer dan 500 mensen op Wageningen Campus.

Pages