Kromkommer - een maand leven van afval

Een maand lang leven van het ‘afval’ van markten, supermarkten, winkels, kantines restaurants en overige bedrijven die zich bezighouden met de productie en of verkoop van voedsel. Dat was de eerste uitdaging van Kromkommer, een initiatief van Jente en Lisanne van Kromkommer.

Een maand lang verzamelden de twee van Kromkommer "overbodig" eten van restaurants en supermarkten. Ze hielden een dagboek bij en ze sloten de maand af met een diner voor vijftig genodigden. Ze kregen er de nodige aandacht voor in de media. Bijvoorbeeld het artikel "Smullen uit de afvalbak" en "Verbannen voedsel op je bord"

Kromkommer wil graag voedselverspilling onder de aandacht brengen en ervoor zorgen dat er minder eten wordt weggegooid, onder meer door aandacht te vragen voor het eten met een afwijkende vorm of kleur dan de 'standaard' formaat of kleur. Zoals ze het zelf schrijven:

Groente en fruit met een gekke of afwijkende vorm of kleur belanden vaak op de afvalberg of in veevoer. Dat is natuurlijk krom, want met de smaak is niks mis. Waarom eten we ze niet gewoon? Omdat je deze producten doorgaans niet in de supermarkt kunt krijgen, wil Kromkommer ervoor zorgen dat ze wél op JOUW bord terecht komen. Dat is lekker, betaalbaar en je draagt ook nog eens op een positieve manier bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Krom is het nieuwe recht!