Nieuws

Too Good To Go

Via de app 'Too Good To Go' kun je voor een klein bedrag eten kopen dat anders weggegooid zou worden. In Amsterdam werken al tientallen winkels, restaurants en hotels mee.

Een afgekeurd frietje is nog prima veevoer

Een nieuw initiatief van voedselbedrijven moet ervoor zorgen dat minder voedsel zomaar weggegooid wordt. In dit artikel wordt het initiatief geillustreerd en toegelicht vanuit het perspectief van McDonald's. Grappig genoeg heb ik hier zelf ook wel eens gedumpsterdived. Inderdaad: enorme hoeveelheden BigMacs en hamburgers kon je hier met gemak vinden, opeengestapeld in kratten. Uiteraard nog 100% o.k. om te eten.

Gleaners’ Kitchen

The Gleaners’ Kitchen is an underground restaurant and grocery store of sorts based in Somerville, MA. We turn waste into wealth by making fresh, wholesome meals from food that others thought was garbage.

Het eten ligt voor het oprapen

Vandaag in gesprek met de eindeloos creatieve Nichon en vriend Sven: zij zagen dat voedsel vaak in de afvalbak belandt, en organiseren een diner voor de Call to Action op zaterdag 4 oktober van de buit van een goede strooptocht langs dumpsters in Amsterdam.

Afval: we kúnnen het opruimen

Ons afval dreigt ons te verstikken. Zelfs de mooiste plekjes op aarde zijn bezaaid met plastic. Gelukkig nemen wereldwijd mensen initiatieven om de afvalberg te verminderen.

Een vuilnisbak is eigenlijk gewoon een winkelwagentje

Nederlanders gooien gigantische hoeveelheden prima voedsel weg - ruim genoeg om van te leven. Een dagje shoppen in vuilnisbakken in West.

Taste Before Waste Mini-market

On Wednesdays from 18.30 till 20.30 we create a free mini-market on the street, for people to come and pick up food in return for the promise of trying to cut back on their food waste at home. We are very happy that the local grocery-shops are willing to participate in "Taste Before You Waste" because with their help and that of the volunteers less food ends up in the trash and more food is tasted before it is wasted!

Wet tegen voedselverspilling

Het is wereldvoedseldag vandaag en symbolisch op deze dag komen twee parlementariërs met voorstellen om voedselverspilling tegen te gaan.

De ChristenUnie vindt dat er een zogenaamde ‘Good Samaritan law’ moet komen zodat supermarkten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze voedsel weggeven aan de voedselbank.

Als het aan Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) ligt, moeten supermarkten worden verplicht om bekend te maken hoeveel voedsel zij weggooien. Klaver doet dat voorstel in de initiatiefwet die hij woensdag, op Wereldvoedseldag, indient.

Goede voorstellen. Maar aan de voorstellen ontbreekt nog wat. Zo zie ik veel supermarkten die hun afval slecht of niet scheiden. Heel veel eten ligt gewoon in dezelfde bak met kranten, plastic, karton en overig afval. Zelfs bij veel biologische supermarkten gaat het meeste afval linea recta zo de verbrandingsoven in. Of bij de Hema, waar je de kaarsen in dezelfde bak vindt als de fotorolletjes en rookworsten. Dit is ontzettend zonde natuurlijk. Dit is vaak afval dat gesorteerd zou moeten worden en apart ingezameld. Het enige wat je tegenkomt is dat winkels wel papier apart inzamelen, maar verder niets. Waarom is er geen wet die dit verplicht stelt voor winkels?

Restival - Afval Festival

Een festival dat gebruik maakt van overgebleven materiaal en eten van andere festivals. Dat is in het kort waar Restival op neer komt. "We willen met dit jaarlijks terugkerend evenement op een alternatieve wijze aandacht vragen voor de berg eten en drinken, maar ook deco en afval, die we telkens maar weer klakkeloos weggooien."

Er wordt veel (vaak ongewild) weggegooid en daar vragen wij op een ludieke manier aandacht voor. Bezoekers van festivals maar ook bouwers en organisatoren zijn onze doelgroep. We kiezen voor een andere festival vorm; vernieuwend door sfeer. Geen grote merken, geen grote DJ namen. Biologisch en natuurlijk.

Het festival is kleinschalig van opzet en vindt plaats zaterdag 21 september 2013 in Amsterdam. "Restival maakt bewuste keuzes en probeert afval te reduceren. Elektriciteit te besparen. En met zoveel mogelijk resten een mooi feest te maken." Wat het eten betreft belooft "De MEGA (VR)Eetfabriek Super-resti-burger-kaasfondue-kraam" van de Eetfabriek wel wat lekkers natuurlijk.

Lees meer: 

Gleaning netwerk UK

Vrijwilligers oogsten bij boeren groente en fruit met een ‘rare vorm’ en geven het eten aan voedselbanken. Dit nieuw iniatief, het Gleaning Network, maakt afspraken met boeren om zogeheten mislukte delen van de oogst zelf van het land te halen en mee te nemen.